Artikel Wat is volgens ù typisch Het Hogeland?

De gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond vormen vanaf 1 januari 2019 samen Het Hogeland. Waar denkt u aan bij de woorden 'Het Hogeland'? Wat vindt u nou typisch passen bij het hele gebied? Een bijzondere plek, een gezellig evenement, iets 'dat we hier altijd zo doen'? Of misschien een uitspraak, foto, gedicht, recept of nog iets heel anders... Laat het ons weten en mail uw inzending met toelichting naar programmabureau@bmwe-gemeenten.nl. Stuurt u een foto of gedicht van iemand anders in? Zorg dan voor naam van de maker en zijn of haar toestemming. De mooiste inzendingen krijgen een plekje op deze website, op de facebookpagina BMWE2019 en op de gemeentepagina 'Op weg naar Het Hogeland' in de Ommelander Courant.

Op deze pagina inzendingen van:

Annemarie Veenhuis

Maud van der Woude

Hans Kromme

Typisch Het Hogeland volgens Annemarie Veenhuis

Groot en Klein Wetsinge

Kerk Klein Wetsinge
Een molen, een kerkje, een wierde en een pastorie. Zo Gronings en authentiek zijn Groot en Klein Wetsinge. Met, voor mij, het kerkje van Klein Wetsinge als een van de pronkstukken.

Slank en fier staat ie daar. Door weer en wind: altijd dat eigenwijze kerkje met een uitstraling van 'hallo, zie je mij?' Krap 2 eeuwen oud, met een hernieuwd interieur waar je u tegen zegt. Zeer terecht kreeg de kerk 2 jaar geleden de architectuurprijs voor het Beste Gebouw. De kerk is altijd open, en vaak zijn de gastvrije en sympathieke beheerders Nicolaas en Inez Geenen er ook. Met lekkere koffie en eigengemaakte taart. Zij maakten van het kerkje een ontmoetingsplek: voor exposities, concerten, lezingen en feestjes. De prachtige uitkijkplek in de toren is overigens ook een bezoekje waard.

Genieten van het uitzicht op het unieke Reitdiepdal. Of waan je in vroeger tijden en wandel van Klein naar Groot via het oude kerkenpad naar de pastorie op de wierde. Wetsinge: ik ben groot fan!

Typisch Het Hogeland volgens Maud van der Woude

Landschapselementen

Liggend op haar rug
verliest een schaap het zicht
op groene dijken, het rode dak,
de oude loop van sloten.

Golvend gras en riet
langs kromme wegen,
de vrouw met de hond,
de man met de zeis.
Witte wolken dekken haar toe.

Typisch Het Hogeland volgens Hans Kromme

´Ik zag in de vorm van het gebied van de nieuwe gemeente een arend en ik had een artikel gelezen over zeearenden in het Lauwersmeer. Een arend komt vaak voor in het wapen van een land of streek. De foto van de lucht waar de vorm op gelegd is, is door mij gemaakt in de omgeving van Winsum. Ik heb een foto gekozen waarbij het landschap aan de rand in silhouet te zien is vanwege de schemering zodat het past bij de zwarte vorm van de arend´.

Inzending ´Typisch het Hogeland´ van Hans Kromme