Artikel Nieuw gemeentebestuur

Voor de gemeente Het Hogeland komt er een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college van burgemeester en wethouders. Op 21 november 2018 mag u uw stem uitbrengen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. 

Op deze pagina:

  1. Wie wordt de nieuwe burgemeester van Het Hogeland?
  2. Waar vind ik informatie over de gemeenteraadsverkiezingen?
  3. Hoe wordt de nieuwe gemeenteraad samengesteld?
  4. Waar gaat de gemeenteraad vergaderen?
  5. Waar komt het nieuwe college van burgemeesters en wethouders?

Wie wordt de nieuwe burgemeester van de nieuwe gemeente?

Tot 1 januari 2019 blijven de huidige burgemeesters in functie. Na de herindeling wordt een nieuwe burgemeester van Het Hogeland benoemd. Bij deze benoeming speelt de nieuwe gemeenteraad een belangrijke rol.

Waar vind ik informatie over de gemeenteraadsverkiezingen?

Zodra er meer informatie over de verkiezingen bekend is, vindt u dat op onze verkiezingswebsite, op Facebook en Twitter BMWE2019 en in de Ommelander Courant op de periodieke gemeentepagina 'Op weg naar Het Hogeland'. Informatie over de politieke partijen vindt u op de websites van de verschillende partijen.

Hoe wordt de nieuwe gemeenteraad samengesteld?

U kiest zelf de nieuwe gemeenteraad, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 november 2018. Het aantal raadsleden hangt af van het aantal inwoners van de gemeente. Het Hogeland telt ongeveer 48.350 inwoners. Hierbij hoort een aantal van 29 raadsleden.

Waar gaat de gemeenteraad vergaderen?

De nieuwe gemeenteraad gaat vergaderen in het gemeentehuis in Uithuizen. Van de vier raadzalen is de raadzaal van Eemsmond het meest geschikt voor huisvesting van de nieuwe gemeenteraad. Er zijn geen grote bouwkundige ingrepen nodig. De raadzaal in Uithuizen kan zonder grote investeringen plek bieden aan 29 raadsleden, het college, de griffier en publiek.

Waar komt het nieuwe college van burgemeesters en wethouders?

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Het Hogeland wordt gehuisvest in het gemeentehuis van Winsum. Dit gemeentehuis is vanwege de uitstraling, centrale ligging en ruimte het meest geschikt als standplaats van het college.