Artikel De herindeling voor u

Op 1 januari 2019 gaan de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond samen verder als gemeente Het Hogeland. Wij willen u goed kunnen blijven bedienen. Zodat het goed wonen, werken en leven blijft in Het Hogeland. Dat is de voornaamste reden van de vier gemeenten om samen te gaan.

De gemeenteraden vinden dat het samengaan nodig is om voldoende kracht te hebben om gemeentelijke taken goed uit te voeren. Maar dat niet alleen. We leven in een tijd van snelle veranderingen. Daarom, vinden wij, moet een gemeente inspelen en reageren op vragen en behoeften van inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven. De vorming van één grotere gemeente biedt ons de kans om de lat hoger te leggen. Wij willen dat Het Hogeland meer wordt dan de optelsom van de vier bestaande gemeenten.

Hoe komt de nieuwe gemeente eruit te zien?

begrenzing gebied Het Hogeland
De gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum vormen samen de nieuwe gemeente Het Hogeland. Op de kaart ziet u hoe gemeente Het Hogeland eruit komt te zien. Een paar dorpen uit de gemeente Winsum gaan op in de nieuwe gemeente Westerkwartier. Dat zijn Garnwerd, Feerwerd, Ezinge, Oostum en Aduarderzijl. Deze dorpen liggen in het gebied 'Middag': een deel van het Nationaal Landschap Middag-Humsterland (zie het gearceerde deel op de kaart).

Hoe is de nieuwe naam tot stand gekomen?

'Het Hogeland' is de naam van de nieuwe gemeente die per 1 januari 2019 ontstaat uit de samenvoeging van Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. Inwoners konden in 2017 een naam verzinnen voor de nieuwe gemeente. Een onafhankelijke selectiecommissie koos uit alle inzendingen drie namen. Inwoners mochten vervolgens hun stem uitbrengen op een van deze drie namen. De naam 'Gemeente Het Hogeland' kreeg de meeste stemmen. Daarmee werd dat de naam van de nieuwe gemeente.

Komt er een nieuw logo?

De gemeente Het Hogeland heeft vanaf 1 januari 2019 een eigen logo en huisstijl. Als toekomstige inwoner van Het Hogeland gaat u de nieuwe huisstijl op verschillende plekken tegenkomen. HetHogeland_Logo_rgb_turquoise_pos_01
U kunt hierbij denken aan een brief van de gemeente en de website, maar ook aan de gemeentewagens en de entree van het gemeentehuis.